Ett ögonblick...
Trädgårdstrender 2010

Ett nytt år är här och jag önskar er alla ett riktigt fantastiskt trädgårdsår. Visst börjar det klia i fingrarna när man passerat nyårsstrecket! Jag hoppas att min trendspaning ska inspirera till härlig trädgårdsplanering i soffan.   

/anna – Trädgårdsdesigner och grundare av Garden by Anna  

Trend 1. Vatten på nytt sätt
Vi vill ha vatten i trädgården men få har tid eller plats för en damm. Vatten kommer att börja användas på nya kreativa sätt. Det kan vara väldigt enkla lösningar men som ger ett exklusivt intryck. Just denna vattenspegel är inte den mest enkla men ack så vackert.   

Trend 1. Vatten på nytt sätt

Trend 2. Natursten
Efter ett extremt sug efter betong kommer naturstenen tillbaka. Framförallt granit och skiffer men även sand och kalksten i varma mjuka färger. Betong är i många fall mycket klädsamt, har man dock möjlighet rekommenderar jag alltid natursten eftersom hållbarheten inte är begränsad som med betong. I nedanstående nyanlagda projekt har vi använt oregelbundna skifferplattor med breda fogar av diabassingel och backtimjan. Kantstenar i betong markerar planteringarnas mjuka former. Cirkelrund uteplats i sågad svart skiffer.     

Trend 2. Natursten

Trend 3. Grönt, grönt, grönt!
Intresset har väckts för riktigt gröna trädgårdar som ger en lugn och harmonisk stämning. Tricket för att det inte ska bli tråkigt är att använda starka kontraster genom olika bladformer, färger och strukturer. 

Trend 3. Grönt, grönt, grönt!

Trend 4. Varma färger
Den gröna trädgården kan med fördel kompletteras med stora sjok av blommor och blad i varma färger. De varma färgerna kommer starkt och gör sig fantastiskt vackert i solen. Orange, rött och även gult kommer att få ett ökat intresse. Orange och gult passar mycket bra med mörkbladiga växter, precis som de härliga limetonerna som också är en trend som är här för att stanna.. Tänk på att mörkt rött gör sig bäst på nära håll och att det i skuggan blir bäst med kallare toner.   

Trend 5. Modern minimalism möter gammalt
Senaste åren har en starkt minimalistisk modern stil varit dominerande med prydnadsgräs och mörkbladiga växter. Den här stilen kommer att mjukas upp genom att lägga till de älskade traditionella växterna som pion och rosor. Eller tvärtom, modern design som ger en fin kontrast till mer traditionell design. Bilden nedan visar en av mina favoritpioner, Paeonia lactiflora ´White Wings´.  

Trend 5. Modern minimalism möter traditionella växter som pion

Trend 5. Modern minimalism möter traditionella växter som pion

Trend 6. Stora umgängesytor som mjukas upp
Senaste årens minimalistiska design där umgänget flyttat ut, har bidragit till enorma “vardagsrum” utomhus. I många fall har de inte balanserats upp och inte använts så mycket som tänkt eftersom de fått en stel och kall känsla eller att man upplever sig stå på en scen. Inte en särskilt bra grund för umgänge. Trenden är dock att gräsmatteytor fortsätter att minskas på – till förmån för att skapa stora ytor av sten, trä eller dekorationssten. Nu kommer de dock att kompletteras med rumsskapande träd, låga buskage och stora krukor i grupper med växter med volym.    

Trend 6. Stora uteplatser mjukas upp

Trend 7. Köksträdgårdar med stil
Det snabbt växande intresset för odling blir allt starkare och till följd av att trädgårdarna blir allt mindre kommer köksträdgårdarna att utfomas mer spännande eller rentav flytta in i rabatten.  

   

Trend 8. Svart eller nästan svart
Svart är en av mina personliga favoriter och det kommer starkt i år.  En tacksam färg eftersom det passar till det mesta. Antingen som en enkel basfärg eller som ett spännande utropstecken. Svart passar också till så många olika stilar självklart den moderna, men även japanskt stil och woodland m.fl.  Intresset för mörkbladiga växter har varit stort i flera år och en av mina personliga favoriter är mörkt ormskägg, Ophiopogon planiscapus ´Nigrescens´, som är fantastiskt vacker nu på vintern (så länge det inte är begravt i snö förstås). På nästa bild ger det kontrast till konsnärliga kritvita gångar i olika nivåer.  

Trend 8. Svart eller nästan svart

Trend 8. Svart eller nästan svart

Trend 9. Trädgårdssmycken med humor och stil
I Sverige har det varit ovanligt med statyer eller andra uttryck för konst i trädgården. En och en annan trädgårdstomte visserligen. Men för några år kom grodorna och lite annat smått och gott. Men det kommer mer och jag tror att vi vågar mer i år.  

Trend 9. Trädgårdssmycken med stil

Trend 9. Trädgårdssmycken med stil

 

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin