Ett ögonblick...

Hej alla, praktikant Carina här!

Jag lovade i trädgårdstipset (anmäl dig på www.gardenbyanna.se ) att återkomma med mitt nystartade projekt i min egna trädgård. Här kommer det!

Mitt projekt startade med att arbeta fram en trädgårdsskiss och en projektplan, kanske något överambitöst tycker en del. Men jag gillar ordning och reda och det blir så tydligt. I projektplanen finns även en tidsplan, kostnadskalkyl och en budget. Rusa inte iväg och gör stora ingrepp utan att först “känt in dig”. Mitt bästa tips är nog att “bo in sig” i huset minst en säsong för att lära känna trädgården innan du gör större förändringar.

Nå, varför gör vi det här trädgårdsprojektet kan man kanske undra? Inte bara för att det är roligt att skapa, utan för att det är som det ofta kan vara i en trädgård, det finns något man vill förbättra eller ändra för att göra det ännu trivsammare, för att bättre kunna nyttja sin trädgård. Vi bor på en höjd och har en golfbana utmed ena sidan av villaområdet. Det innebär vindar från nästan öppna vidder. Så, uppgiften består i att få ner vind/blåst så det blir trevligare att sitta ute på träaltanen och minimera insynen från gatan. Trädäcket med solläge ligger i en syd/sydvästläge mot vändzonen i vårt område. Ni förstår kanske att några insatser måste göras:

  • trädgårdsskiss
  • projektplan
  • skapa en mer privat plats för umgänge och få en mer vindskyddat läge genom att
  • höja, täta befintlig spaljé och därmed skapa väggar och få mer myskänsla
  • dessutom dubbla häckar
  • bredare rabatter med mer växter
  • stilspråket förstärks i japansk,  stilren inriktning med svarta trädetaljer, sten, vatten och prydnasgräs
  • växtligheter i ett sirligt formspråk i limefärg med accentfärger i rosa-orange(har blivit galen i limefärgen!)

Typiskt. Eftersom vi var så ivriga missade jag att ta en bra “före” bild, men jag hoppas ändå att ni kan se förändringen med bilderna som jag i farten passade på att ta.

nedmontering av vita korta stolpar

Nedmontering, inköp av nya stolpar och uppsättning tog ca 5 timmar av två personer. Och genast blev det en sån otrolig förändring med en så liten insats! Vi kunde känna början av det där privata rummet som är målet. Flera grannar har kommenterar att det har blivit så fint och ser så mysigt ut. Dom har blivit inspirerade av våra förändringar. Det är roligt!

Nu är det hög tid att få ner avenbokshäcken också!  Hjälp, det är mycket som bör göras! Vi hörs snart igen med en ny rapport och fler bilder. Varför byter vi färg från romantiskt vitt till dramatiskt svart? Kommer jag att gräva för hand för avenbokshäcken eller blir det grävskopan som får göra jobbet? Hinner plantorna torka och dö innan dom kommer ner i jorden? Hur långt har vi kommit nästa gång vi hörs? Oj, vad roligt det är!

Hej så länge!

Carina Svärd – praktikant hos Garden by anna

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin