Ett ögonblick...
Mina bästa tips inför Chelsea Flower Show

Det kom en fråga –  och därför går dagens trädgårdsresa går till London! Anita ska besöka Chelsea Flower Show i London våren 2013 och biljetterna släpps den 1 dec, dvs nu på lördag! Jag gick igång på frågan så här delar jag med mig av mina bästa tips inför biljettköpet och även för att säkra en riktigt härlig dag på denna fantastiska tillställning. Jag kan inte låta bli att lägga in några favoritbilder från Laurent Perrier Garden mfl  tillsammans med lite mer informativa bilder som visar miljön på Chelsea Flower Show. Anita – du kommer inte att vara ensam om vi säger så. Mitt allra bästa tips är därför att se till att ha gott om tid!

Bild

“A Monaco Garden” flödade av lyx. Den krävde tålamod att fotas för det var ständigt ett publikhav kring den. Alla bilderna är tagna från 2011 års show och då var det storm nästan hela första dagen. Eftersom de flesta sökte skydd var det ovanligt lätt att ta sig fram och jag ägnade dagen åt att titta och bestämma vad jag ville fota under min påföljande “backup-dag” som tack och lov bjöd på bra fotoväder!

Chelsea Flower Show - Publik
  • Ha gott om tid! 
    Det kostar ju en slant att besöka utställningen men jag rekommenderar ändå en heldag, utan tvekan. Själv brukar jag gå två heldagar för att kunna försäkra mig om att få bra bilder, och ett alternativ till det kan vara att boka två halvdagar. Även om man själv är snabb är utställningarna välbesökta, som du kan se ovan.
  • Bra foton kräver mer tid. Vill man få med sig bra bilder behöver man mer tid än om man bara tittar. För att få en bra bild behöver man komma längst fram vid varje utställning som man vill fota. Det innebär att man får vänta ett tag eftersom det är stora folkmassor vid de populäraste utställningsträdgårdarna. Annars blir det mest fina frisyrer och vackra hattar och pekande fingrar på bilderna.
  • Morgon och eftermiddag bra fototider. Bästa tider för att fota tycker jag därför kan vara tidiga morgnar eller sen eftermiddag då det ibland kan vara lite mindre folk. Om det är väldigt soligt blir det också bättre bilder då än mitt på dagen.
  • Bra skor. Även om det här är ett lyxigt event och många klär upp sig rekommenderar jag ändå bekväma skor för att hålla sig pigg och energisk längre.
  • Regnkläder! Jag har varit med om ett underbart soliga dagar på Chelsea Flower Show, men även storm med regn och blixtrar. Ta med ordentliga regnsskydd så att du ändå kan njuta av utställningen.
  • Backup plan. Är man ute efter att fota kan ett riktigt dåligt väder bli en mindre katastrof. Därför brukar jag alltid boka in två dagar för att vara på den säkra sidan. Två halvdagar kan nog vara ett bra alternativ om man vill få in en liten försäkring mot dåligt väder.
  • Ha kul och njut! Jag tycker att Chelsea Flower Show är en fantastisk upplevelse som är väl värd att upplevas. Ta gärna med en kompis att diskutera alla nya intryck och idéer med. Att utställningen ligger mitt i London gör det inte sämre!

Bild

Här är en annan favorit: Laurent Perrier Garden. Man får trixa lite för att få bra bilder utan folksamlingar med i bilden. Men plötsligt får man backa för ett BBC-team ska filma.
Bild

Bild
Jag har många favoriter från 2011, men en riktig goding är Diarmuid Gavins “Sky Garden som är i stort sett helt baserad på vackra bladverk med olika färg, form och struktur.
BildBildBild

Bild

Här trängs alla som vill kika på Diarmuids skapelse, eller som bara ska tränga sig vidare till nästa trädgård.

DSC_0063Det är förstås inte bara utställningarna som lockar. PÅ Chelsea Flower Show hittar man experter på olika växtslag. Är du kanske såld på allium, funkia, japanska lönnar, pioner…så sikta på det stora tältet. Här kan du hitta nya spännande sorter eller bara jämföra dem sida vid sida.

DSC_0083DSC_0296DSC_0298

Jag brukar komma hem med några tusen bilder varje gång, och här hittade jag en på mig själv. Anita, roligt att du frågade mig, det inspirerade mig till detta blogginlägg! För dig som också blir inspirerad att åka så tänk på att köpa biljetter i god tid, de kan tex köpas via RHS hemsida.
Jag önskar dig och alla andra som ska dit en underbar dag på Chelsea Flower Show 2013!
/anna – trädgårdsdesigner och grundare av Garden by anna
Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin