Ett ögonblick...
Trädgårdstrender 2013 – naturligt, socialt och exotiskt!

Trädgårdstrender kommer och går, precis som i modevärlden. Vad är trädgårdens trender för i år? Inspirerad av “trädgårdens modevisningar” vill vi presentera det mest anmärkningsvärda och kära. Kanske hittar du inspiration till din trädgård!

 

1. Ätbart och prydnadsväxter, självförsörjande trädgård

The-Homebase-Garden-Sowing-the-seeds_04_ROT

Bild från www.rhs.org.uk, Adam Frost design Homebase Garden

Hemlagad sylt, marmelad, chutney, fruktkakor, färska örter i soppor och sallader på växter som odlas i trädgården är fortfarande en stor trend i sommar. Människor kommer mer och mer tillbaka till naturen. Vi vill vara säkra på var maten kommer ifrån och vilket sätt är säkrare än att se till att odla sina örter, grönsaker, frukt och bär?Att använda både ätliga och dekorativa delar i trädgården är förstås inte en nyhet! Men nu kan du se att man tar trenden ett steg längre. Det fanns en trend av blandade rabatter som består av både prydnadsväxter och ätliga växter Chelsea Flower Show på Homebase Garden, designad av Adam Frost.

2. Vertikala trädgårdar

Plants-on-Walls-PleatedPlanter-family1

Bild från homegrown.org, Plants On Walls Vertical Gardens krukor

Vertikala gröna väggar är populära sedan några säsonger tillbaka, och i år finns ett mycket större utbud för oss “vanliga” människor att skapa vertikala gröna. Även om du bor i centrum och inte har en trädgård kan du odla dina egna örter och mini gröna väggar! Du kan använda många tekniker – från återvunnet material till högteknologiska material och system som underlättar bevattningsbördan tex.

3. Inhemska vilda växter

anthriscus_sylvestris

Bild från www.pinterest.com, hundkex.

Som också observerats på Chelsea Flower Show har de inhemska vilda växter fått inta huvudrollen i planteringarna. Speciellt flockblommiga uppstickare som hundkex eller humle. Tanken är att göra en ovanlig komposition med vanliga vilda växter. Att använda växter som är naturliga för platsen är fördelaktigt för ryggen, plånboken och miljön, eftersom mindre ingrepp behöver göras i trädgården.

4. Exotiska växter

Rhus_typhina_Dissecta_(fall)

Bild från www.pinterest.com, rönnsumak

Å andra sidan finns det också en tendens att få in ett exotiskt utseende i trädgårdarna. Och det kan kan räcka med en exotisk accent genom att använda väl anpassade äldre växter med en exotisk look, som inte behöver specialbehandling som tex olivträd, citronträd och många sorter av palmer. Ett exempel på en “glömd” växt som  kommer tillbaka är Rönnsumaken med sitt flikiga bladverk, tuffa blommor och sina eldiga höstfärger!
Obs! Vid plantering av rönnsumak bör man beakta att de skickar rotskott.

5. Vit plantering

kent_2005_078-2

Bild från www.pinterest.com, Sissinghurst Castle Garden i Storbritannien

Liksom vitt är en het modetrend denna säsong är även vitblommande växter i toppen för trädgårdsplanteringar. Vit färg ger en lugnande effekt. Blanda olika typer av perenner och blommande buskar med vita blommor för ett mycket elegant intryck som lyser upp hela trädgården. Inspireras av gamla vita Sissinghurst Castle Garden i Storbritannien!

6. Garden party

DUKA-Gargen-party-749x499

b882c1152D9af52D4b5d2Db82a2Dda8d2b0b1ac1IMG5F2143

Bilder från www.pinterest.com

Du kan även observera tendensen att vi vill umgås mer utomhus, uterummet är det nya vardagsrummet! Möten, picknickar, garden parties med alla dessa söta tillbehör som flaggor, belysningsslingor och färgglada serviser är verkligen på topp i sommar!

7. Skydd av våra vilda grannar

abeilles_02

Bild från www.designboom.com, by Stephane Spach, Abeilles Bee Pavilion i Frankrike

IMG_2839

Bild från www.mapog.com, by Marcin Pogorzelski, Bird House

Att vara nära naturen handlar inte bara om att umgås i naturen, utan också om att förstå hur man kan skydda den omgivande miljön. I år ser vi ny design och kreativa lösningar för dessa små grannar från trädgården. Att skydda bin är ett viktigt aktuellt ämne och det är bra att designers lägger kraft på att främja bins livsmiljö! Jag är ett fan av denna trend! Inspireras du med hittar du massor med tips på vad du kan göra för djur och natur.

8. Gröna lösningar

2d58fe916ea6ad33e7da79f798075e6a

Bild från www.pinterest.com, Hydro-Flo Permeable Pavers – Mojave

Trädgårdstrender 2013

Bild från www.behance.com, by Davor Petranovic

Återvinning är fortfarande en het trend och i år handlar det inte bara om att återanvända material i trädgården, utan man har ett större helhetsperspektiv med det ekologiska tänkandet som grund.Permeabla gångar som inte stoppar regnvatten blir allt mer populärt och används i många showträdgårdar. Trots att vi svenskar som oftast har ett överflöd av vatten, skapar de kraftigt ökade hårdgjorda ytorna problem i avloppsnäten. Att minska avrinningen från trädgårdarna kommer därför att bli mer och mer viktigt i framtiden.

9. Brokiga växter

variegated plants

Bilder från www.pinterest.com, Hedera helix ‘Variegata’ och Cornus controversa ‘Variegata’

Vi kan också konstatera en äldre trädgårdstradition kommer tillbaka. Alla dessa växter med brokiga blad verkar vara på topp igen. Vissa trädgårdsmästare må älska det, men jag är inte säker på om jag är ett fan av denna trend.

10. Hängande planteringar

3d508ceba5d306986b1e397cd3a9662d

Bild från www.pinterest.com, Verdypaisagismo

Ännu en gammal favorit har kommit tillbaka starkt – amplar. Gärna med en modern twist tycker vi – här har vi hittat några exempel på en modern variant av ampel. Vad tycker du om denna trend? För mig kan det bli riktigt intressant när man gör en modern version av en gammal tradition!

_________________________________________________________________________________________________________

Vilka trender ser du? Vilka är dina favorittrender just nu? Eller ger du blankt i trender? Vi vill gärna veta vad ni tycker! Vi tittar också gärna in i era trädgårdar – ladda gärna upp bilder på facebook!

Aneta – Landskapsarkitekt hos Garden by anna

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin