Ett ögonblick...
En vårstudie på nära håll av Wij Trädgårdar

Wij trädgårdar är ännu inte öppen för säsongen men genom att jag i veckan föreläst för Gävle Högskolas studenter på trädgårdsmästarutbildningen som är förlagd på Wij, fick jag en exklusiv titt bakom kulisserna. Nu innan alla planteringsbäddar svämmar över av blad och blommor så ligger värdet för mig att betrakta stommen och formerna i trädgårdarna, som säkert inte är lika tydliga till sommaren.  Materialen intar huvudrollen och jag älskar de grova dimensionerna. Det är lyx i kubik i de finaste naturmaterialen, men absolut inte pråligt! Massor med detaljbilder från trädgårdarna och studenternas arbeten nedan men även lite mer kommentarer. Efter så mycket inspirations på så kort tid kan jag inte vara tyst!

Ett stort tack till Yngve och alla studenter och lycka till med era projekt i sommar – jag kommer tillbaka och beundrar!

/anna – trädgårdsdesigner och grundare av Garden by anna

…………………………………………………………………

Den härliga rosträdgården är designad av Simon Irvine. De samtidigt smäckra och kraftfulla staketen och som förstärker de ovala formerna,  är formgivna av Yngve Gunnarsson. Yngve är lärare i färg & form på trädgårdsprogrammet och guidar mig runt i trädgårdarna. Det är dock för att föreläsa om att rita trädgårdar i datormiljö jag är där så jag får även en inblick i elevernas spännande arbeten.

Yngve Gunnarsson

Nu när åkrarna står tomma upplevs nästan skogens trädgård vara en utrullad ”trädgårdstapet” på avstånd, den ser liksom ut att vara ditstoppad men samtidigt hör den hemma där mycket bra. Ett exempel på hur rumslighet kan skapas utan att ta för mycket hänsyn till omgivande miljö, i detta fall åkern. I skogens trädgård blir jag förälskad i myren och tjärnen, trots att de saknar mycket av sitt vatten. Tjärnen är något av en magisk plats eftersom vi, trots att vi befinner oss mitt i en åker, upplever oss vara i en glänta i en tät skog. Granarna dämpar ljuden utifrån och ett lugn infinner sig direkt man stiger in i rummet. Eller som Yngve säger ”tänk att det faktiskt funkar!”.  Skogens trädgård är designad av Ulf Nordfjell och nu innan grönskan kommit igång är den mycket vacker med sitt gedigna trä- och stenarbete.


Tallallén

Att få en inblick i studenternas arbete var spännande och inspirerande, nedan har man precis plöjt där studenternas idéträdgårdar kommer att ståta till sommaren. Studenterna driver projektet hela vägen, från plan till att de driver upp alla plantor från frö till plantering på plats. Jag fick även kika in i studenternas ateljé där de gjort små modeller av sina idéer till sommarens trädgårdar. Något som också faschinerar mig här är de mycket vackra närstudierna av olika frökapslar.

Något att tänka på! På åkermarkerna finns installationer där det som hör hemma i jord har tagits upp i luften och det som är i luften har fått vila i jorden. Härligt är det också med örtagårdens visdomsord!

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin