Ett ögonblick...
Annas trädgård

1-18Som så många av mina kunder har jag inte så mycket tid till min egen trädgård så det är viktigt att den är lättskött. Samtidigt tycker jag om att jobba i trädgården så det pågår ständigt projekt. För några år sedan var trädgården i stort sett bara en gräsmatta med en omgärdande häck, några ogräsfyllda rabatter och hopplöst tråkiga och dåligt lagda betongplattor i 70-talsstil. Ett omfattande dräneringsarbete hade också gjorts innan vi flyttade in vilket innebar bar jord ett par tre meter längs husgrunden.

För att göra tomten mer lättskött var mitt första ingrepp att ta bort gräsmattan helt på en sida av huset. Istället gjordes entrén mer inbjudande med en riktigt stor rabatt som omgärdas av en slingrande gång i enkla betongstenar. Till en början skulle också detta bli trädgårdens enda rabatt men det har smugit sig in en och annan till med tiden när växter från mässor och liknande behövt husrum.

Det finns någonting för alla i min trädgård – smarta, roliga och dolda lekytor för barnen, bär att plocka, hängmatta till maken och en japansk del för njutningsfull morgonfika i solen. En stor gräsmatteoval att leka, spela och ha picnic på. En stor altan till vardag eller stor fest. En enorm ek som vid dess fot tar emot morgonens första och kvällens sista solstrålar.

PUBLICERAT OM ANNAS TRÄDGÅRD I PRESSEN

Hus & Hem, 2012: “Trädgård i god form”

”Det går att skapa något vackert av alla tomter, menar trädgårdsdesigner Anna Skjönsberg. Hemligheten ligger i att fokusera på fördelarna, utnyttja växter för alla väderstreck – och ge trädgården tid.” Text: Pia Mattsson Foto: Ester Sorri

Trädgård & Blommor, 2012: “Skapa en Japansk vrå”

Allt om Trädgård, 2008: “Hjärterum för barn i trädgården”

”Att skapa en trädgård där barnen känner sig hemma har varit centralt. -Jag har planterat en pilkoja. Den är mysig att vara i men inte så dominerande. Trädgårdsboden har Anna försett med en extra liten dörr och ett fönster och vips blev det en lekstuga.”

1-181-812.Framsida efter
Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin