Ett ögonblick...
Djungeläventyr

Sol och värme är en bristvara just nu och ett ännu bättre alternativ till ljusterapi, tycker jag, är att besöka växthus. I januari tog jag en lång tur i Köpenhamns Botaniske Haves djungler bakom glas. En helt fantastiskt miljö så här års, med hög luftfuktighet, varmt och gott och med en tung doft av växter och jord. Ögat får förstås också sitt! I Stockholm hittar du värme, hög luftfuktighet och starka lampor i Edvard Andersons växthus på bergianska trädgården eller Fjärilshuset. På med T-shirt och solglasögon och dröm dig bort!

/anna – trädgårdsdesigner och grundare av Garden by Anna

Varje liten detalj är snygg. Nåja, bärande pelare kanske inte ska ses som en detalj men visst är de snygga. Jätteläckert bland den enorma bladmassan. Fick känslan av att promenera i djungeln bland gamla tempelruiner.

Lika vacker är spiraltrappan upp mot trädkronorna. Inget för den höjdrädde kan jag lova…medan knäna skakade tog jag och barnen oss runt och kikade på djungeln under oss.

I ena växthusflygeln finner man vattenväxterna och denna damm förde tankarna till när jag var liten och fick följa med min pappa till Mangroveträsk för att fota fåglar. Då var jag inte värst imponerad. Den båtliknande näckrosen, Victoria cruziana, imponerade dock.

Strax därefter händer det! Jag försöker förgäves fixa till en bra bild med mobilkameran då jag hör vattenkaskader till vänster om mig, jag hör också min son skrika i panik. Han har öppnat en ventil och vattnet sprutar med hög kraft 5 meter ut i växthuset. Tack och lov “bara” i gången. Tack och lov lyckas jag få fyraåringen att visa var han hade pillat…Tack och lov var ingen i närheten och blev genomblöt i ett växthus mitt i ett iskallt Köpenhamn!

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin