Ett ögonblick...
Trädgårdstrender 2011

Ett nytt år har börjat och just nu njuter jag av att lyssna på droppande tak, bli bländad av solen (när tillfälle ges) och att lyssna till fågelkvitter. Det är en bit kvar till våren men bara att veta att jag har hela säsongen framför mig får det att klia i fingrarna. Så – vad kommer vi att sukta efter detta år? I en följetong spår vi årets trädgårdstrender och här kommer de första tre:

1. Nya material!

I några år har vi erbjudits möbler och krukor i nya material som hularo och fiberclay. Syftet är ofta mer lättskötta produkter eller lättare att bära och hantera. Ofta också med bättre egenskaper för växterna och vårt svenska klimat. Resultatet är att vi har öppnat blicken inför att det finns annat än oljade trämöbler och terakottakrukor. Nya material ger också nya möjligheter. Nu kommer polykarbonat, rostfritt och kompositmaterial men även material som lånas från andra branscher som tampar och segelduk  hittar sin plats i trädgården på helt nya sätt och ger en känsla av nytt och unikt.

Martin Solem

2. Färgstarkt!

PANTONE® har utnämnt “Honeysuckle” till årets färg 2011. Och jag undrar om det inte är exakt färg på en av mina personliga favoriter: röd solhatt!  Trots att många svenskar har en förkärlek för det minimalistiska, svala, rent vita så märker vi att suget efter starka färger ökar. Kanske lite på vårt sätt – inte massor av olika färger på en gång utan enstaka färgklickar i “en masse”!

Blir du sugen? Här kommer ett smakprov på årets färg som utlovar att “stärka anden och skapa självförtroendet att möta livets utmaningar”. Inte illa!

3. Design!

Design i sig har blivit en trend. Idag låter man till och med matkassar designas med hjälp av trendiga fotografier. Ingenting man skulle drömt om att göra för 20 år sedan! Designintresset har gjort att det finns trädgårdsmöbler med en klassisk funktion i grunden men som omvandlats till undersköna ting att skåda, det är nästan så att funktionen får en andraplats och tinget har blivit konst.

Just nu är jag lite kär i Thoms & Nilssons udda bänkar, framförallt “Social”. Nyfiken? Kika in då in på deras hemsida!

/anna – trädgårdsdesigner och grundare av Garden by anna

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin