Ett ögonblick...
Spånga – En trädgård i flera nivåer

Sedum matrona

GESTALTNINGSIDÉ

Grundtanken med trädgården var att dela upp utrymmet i två separata funktionella områden: framsidan och baksidan, men ändå med en naturlig koppling mellan dem.

Klicka på ritning!

FRAMSIDAN

Planteringarna hålls i en naturlig stil och med naturliga färgtoner, men med en lätt formell accent. Olika storlekar av vintergröna idegrans- och ligusterbollar omges av gräs och naturliga perenner som markerar och omger pation i sten. Växterna i framkanten skapar en skärm av japanskt gräs som gör att platsen känns ombonad. Obs! För att få till den önskade mjuka gräseffekten har vi använt svansfjädergäs, som i Sverige mest odlas som utplanteringsväxt. Därför kan man inte vara säker på att gräset kan användas som flerårigt.

För att matcha redan befintliga material i trädgården har vi beslutat att göra uteplatsen av skiffer. Pation har en rund form och är omgiven med trampstenar. Fogarna mellan trampstenar planeras breda för att kunna fyllas med fogväxten sylnarv som breder ut sig som en mjuk matta mellan glimmerskifferns oregelbundna fogar. Bredvid stenpation finns en plats för ett arrangemang av vintagekrukor i olika storlekar. I de största krukorna kan hortensia och smultron planteras, i de mindre kan örter som gräslök planteras eller bara användas som hållare till ljus eller marshaller. Bredvid krukorna kan det gamla betonghandfatet återvändas som fågelbad.

Den främre sidan är skild från den mellersta delen med två idegranshäckar.

 

HUSETS SIDOR

En klätterväxt planteras i kruka och leds upp mot fönstergaller som här återanvänds som spaljé. Bredvid den lilla dammen kan krukor med växter placeras liksom bredvid stenpation på framsidan.  På husets andra sida finns plats för viktiga men inte lika vackra funktioner som friggebod och cykelställ.

BAKSIDAN

Baksidan av huset är uppdelat i två delar. Ett trädäck i flera nivåer som omges av den vilda delen av trädgården. Däcket i flera nivåer är utformat för att ha många funktioner. I den övre delen intill huset finns en generös umgängesyta med gröna öar av buskar. Det finns en plats för matbord, en bänk i hörnet, en sandlåda bland växterna och en sittplats på trappan bakom den befintliga Gazebon. Nästa del av däcket är utformat för att ge plats för en torkställning och den tredje nivån är ett lekområde med en lekstuga. På den sista och fjärde nivån finns plats för att koppla av i en Fatboy hängmatta och kanske läsa en bok. För att göra det roligare att spendera tid i trädgården har vi planerat en rutchkana som leder ner längs den naturliga sluttningen. Se här. Bakom den befintliga Gazebo har vi planerat plats för en kompost.

 

 

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin