Ett ögonblick...
Saltsjö-Duvnäs- En pärla i skärgården

stora bildenDen här nyanlagda trädgården har fått ett rejält lyft. Familjen önskade en trädgård för lek och umgänge. De ville utnyttja de delar av trädgården som idag var överväxta, framförallt ett klipparti med fin sjöutsikt. Nu kan familjen njuta av sjöutsikten från den nya altanen med pergola. Från en något vildvuxen tomt med slitna stenbeläggningar finns nu mjuka böljande gångar så att man kan ta sig runt i trädgården torrskodd året om. Kring huvudentrén har en stor gräsmatta ersatts med vackert symmetriskt lagd sten i granit och skiffer som passar husets karaktär.

Se före- och efterbilder över hela trädgården

Ett sju sidors kollage i pdf visar bilder från trädgården före och efter anläggning jämsides varandra.

uteplats 264x264anemone 178x264skiffer 178x264

Många rum

Trädgården har delats upp i olika rum. Rum för njutning, lek, odling eller bara att betrakta. Olika nivåer och slingrande gångar gör det spännande för barnen att utforska och leka på tomten. Alla befintliga stenytor och trädgårdstrappor har bytts ut men vi har tagit vara på några guldklimpar som en stor kvarnsten i granit och även tagit fram berget som med tiden delvis ska täckas med vildvin.

Det har också varit fokus på att göra vardagen enklare. Bredare trappor och samt asfalterad uppfart gör vardagsentrén ljusare och mer lättillgänglig.

Trädgården har dessutom numera flera uteplatser. Ett stort utedäck i lärkträ fördelat på två nivåer för lata dagar och middagar. Vid huvudentrén finns även en ombonad uteplats i gårdsgrus som markeras av en låg mur. Över muren klänger vildvin och clematis och bakom muren har syréner planterats som skyddar mot vind men som också gör platsen privat. Dessutom finns ytterligare rum som köksträdgård med kompost, stor sandlåda som det ska stå en lekställning i, fjärilsäng samt välkomnande gästentré med parkering.

Växter

I designen ingår växter som är lättskötta och passar in i miljön och husets stil. För att göra trädgården lättskött består stommen av buskar och vackra träd. Färgklickar fås genom perenner i marktäckande planteringar där ogräs har svårt att ta sig när perennerna väl har etablerat sig.
Färgerna skiftar över säsongerna och även delarna av trädgården. Det finns de växter som t.ex. jättevallmon som blommar kort men också riktiga långblommare som trädgårdsnävan ´Jolly Bee´.

På våren dominerar lökblomningen med vita snödroppar, sommarsnöklocka och vita orkidédarcisser samt blå balkansippa. Under sommaren dominerar lila färger med allium och stäppsalvia och med mycket limefärgade blad som ger värme till färgpaletten. Hösten bjuder på ett fantastiskt färgspel med spektakulära sorter som ger sprakande röda, orange och gula toner. Vintertid finns också mycket att betrakta eftersom en vintergrön stomme är placerad nära huset och kompletteras med prydnadsgräs som är vackra under en stor del av vintern.

Köpa tid

Växter tar tid för att växa sig stora. Särskilt träd, vintergröna växter och prydnadsgräs kommer man långt med att köpa stora exemplar om man har möjlighet. I denna trädgård köptes även färdig avenbokshäck för att snabbt få en vacker grön fond till trädgården.

Nu ser vi fram emot att följa utvecklingen av trädgården, redan nästa år hoppas vi kunna uppdatera med nya bilder för att visa trädgården då plantorna växt till sig och står i blom.

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin