Ett ögonblick...
Ekerö – en formstark trädgård med ovalen som tema

Annika och Michael önskade en trädgård som var både klassisk och modern. Lösningen blev en väldigt formstark trädgård som fylldes med klassiska växter. Vid designstart var huset nybyggt och tomten bestod av bar mark med en stor hög kullersten. Familjen ville gärna använda stenen från platsen och idén var redan från början att dessa skulle användas till gabioner som skulle kunna fungera som stödmurar i en nedsänkt uteplats. Trädgården ritades 2011 och den har anlagts steg för steg och har fortfarande en liten bit kvar tills den är helt klar.

 

Under ritarbetet var en av de större utmaningarna att se till att gäster leddes längs hela entrégången runt huset istället för att knacka på vid köksentrén längs vägen. En kraftig pergola leder nu vägen och entrétrappan har fått en läcker vinkel för att vara välkomnande när man når entrén från sidan. För att trädgården skulle bli lätt att sköta har gräsmattan centraliserats och fått en mjuk oval form och en del av trädgården består av äng som markeras av en svängd betongmur i sitthöjd. En trampstig längs ängen leder fram till lekplatsen med en liten lekstuga och den uppskattade studsmattan. Tanken är att trädgården ska kunna utvecklas allt eftersom att barnens lekbehov ändras. Det generösa ovala trädäcket har därför en inbyggd sandlåda som göms så snart locket läggs på. I framtiden kan sandlådan tex omvandlas till en kryddträdgård.

Tomten har genomgått en drastisk förändring sedan vi först träffade familjen. Bilderna nedan visar hur tomten såg ut då, endast grovplanerad efter att huset nyligen färdigställts. Och ja, grannens gräs var faktiskt grönare på den tiden!

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin