Ett ögonblick...
Botaniske Have i Köpenhamn

För ett par veckor sedan besökte jag Köpenhamn och upptäckte att det är en stad med så mycket vackert i växtväg att beundra – även mitt i vargavintern. Med risk för att bli tjatig måste jag bara visa några vintervackra bilder (jag är medveten om att de flesta nordbor för länge sedan tröttnat på dessa snökaskader och kyla)!

En iskall dag tog jag barnen i hand och turen begav sig till Botaniske Have, mitt i Köpenhamn. Efter en strikt regelgenomgång (ingen trädklättring, håll er på stigen, hoppa inte ner i dammarna osv) äntrade vi trädgården och vi hade nog lika trevligt allihopa. Mycket vackert att se, inte minst de helt fantastiskt vackra växthusen.

Många prydnadsgräs är nästan lika pampiga på vintern som under växtsäsongen. Detta ståtliga gräs är ett Pampasgräs, Cortaderia selloana, som vill stå väldränerat på en varm och skyddad plats i full sol. Inte helt fel att markera sin entré med! Behöver vintertäckas (härdighet D).

Under vintern ser man former så mycket tydligare, eftersom allt annat är så avskalat. Här en bokhäck som är vanlig som klippt häck i södra Sverige. För samma effekt kan man i mellansverige använda Avenbok, Carpinus betulus E. Fördelen med denna häck är att den tål salt något vilket inte många växter gör. Den känns lätt igen på vintern med dess knubbiga genomgående stam och vackert kopparfärgade löv som sitter kvar länge länge. På sommaren har bladen en fräscht grön ton och avenbokens främsta fördelar är att den kan klippas mycket smal och det är lätt att markera fina former i trädgården med.

Här önskar jag att jag hade haft en bättre kamera med mig. Denna oregelbundna granitmur tycker jag är helt fantatisk! En fint böljande form har byggts där varje sten har sin helt egna karaktär. Stenarna har också satts ihop till ett kubistiskt stenparti. Detta, och så mycket mer, hoppas jag att jag får en chans att se och fota även till sommaren.
/anna – trädgårdsdesigner och grundare av Garden by Anna

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin