Ett ögonblick...
Vackraste eld- och grillplatsen för din trädgård

Eld

Bästa grillarna 2014 har vi valt ut tillsammans med ett antal vackra bildcollage att inspireras av för skönaste eldplatsen i just din trädgård.

För som du kanske minns från vårt inlägg om trädgårdstrender 2014 är nämligen en grill eller en eldstad i trädgården något som verkligen är hett just nu – i dubbel bemärkelse.

Särskilt en eldstad är verkligen något som är både praktiskt och funktionellt att komplettera trädgården med. Den härliga värme en eldstad ger är något som gör det ännu mer behagligt att vistas utomhus i alla temperaturer och gör därför att vi tillbringar mer tid i vår trädgård. Självklart är dock sommaren en extra härlig period att flytta köket utomhus och nu är det därför hög tid att skapa din egen drömmiljö.

Inspiration

Nyligen har Garden by anna arbetat med ett antal projekt av olika slag i såväl privata trädgårdar som på mer allmänna platser där en eldstad inkluderats. Idag kommer vi därför med lite konkreta tips på hur du för egen del ska tänka när du skapar din egen personliga värmekälla utomhus.

För såväl liten som stor budget finns många spännande lösningar att inspireras av.

Liten budget
Eldstad liten budget

Medelstor budget
Eldstad medelstor budget

Stor budget
Eldstad stor budget

Valet av själva placeringen av din grill eller eldstad är ett av de viktigaste besluten för att skapa en miljö du verkligen trivs i. Vi har därför samlat ihop några av de tips som är viktigast att tänka på.

Tips för placering av grill eller eldstad

– Uppmärksamma hur vinden vanligtvis blåser i din trädgård. Särskilt viktigt att tänka på när du bygger en eldstad. Det är viktigt att undvika att rök blåser direkt in i ditt hus. Det är även lämpligt ha grannarna i åtanke så att röken från din eldstad inte kommer att störa deras trädgårdsupplevelse. En häck eller höga buskar kan utgöra ett gott skydd från rök.

– Kontrollera närheten till växter och föremål. Det är viktigt att komma ihåg att även om eld är en väldigt attraktiv beståndsdel i en levande trädgård medför det även risker. Undvik grenar eller föremål som hänger över eldstaden eller i närheten av den. Ett avstånd på minst 2 meter bör vara tillräckligt.

– Underlaget till en grill eller eldstad är mycket viktigt. Det bör vara stabilt och ej antändligt. Material som är lämpliga är exempelvis: sten, grus och sand.

– Om du bor centralt och vill ha en eldstad bör du dubbelkolla med kommunen för att kontrollera att det inte krävs särskilda tillstånd för att bygga en eldstad.

– Avståndet från huset bör du välja utifrån hur du har tänkt använda din eldstad. Var praktisk och realistisk.

En typiskt grillhörna med middagsbord bör placeras tillräckligt nära huset för att göra det smidigt att förbereda maten och grillningen. Plantera gärna ätbara växter nära grillen. På så sätt kan du smidigt använda produkter direkt från din egen köksträdgård.

En eldstad kan å andra sida med fördel placeras i en mer avlägsen del av trädgården i lä för att åstadkomma en känsla av utomhus- och campingliv. Ett annat alternativ är annars att skapa eldstaden som en slags utbyggnad av huset – ungefär som ett vardagsrum i trädgården och då blir placeringen naturligtvis närmre.

Garden by anna väljer

Just nu finns det många spännande grillar och eldprodukter på marknaden i alla prisklasser.

Här är våra favoriter just nu:

Grill-val just nu

1. BROKÖ – eldkorg (IKEA) – 299 kr
2. LILLÖN – KOLGRILL (IKEA) – 1195 kr
3. CROWN 440 – gasolgrill (Plantagen) – 5995 kr
4. HOT-POT BBQ – grill/kruka (CoolStuff) – 945 kr
5. ELDFAT IGNIS – cortenstål eldfat (Garden flames) – 2795 kr
6. GRILL CHILI – stor grill/eldstad (Hags) – 15000 kr
7. UTEKAMIN COLORADE – kamin (Garden flames) – 2450 kr
8. CHIMNEA AIR – keramik chiminea (Garden flames) – 1950 kr
9. UTEKAMIN ADURO – eldkorg (Garden flames) – 3750 kr

10. (Frontbild) UTEKAMIN LISBON – kamin (Garden flames) – 1200 kr

 

Dags att förverkliga dina drömmar

Känner du dig inspirerad? Behöver du hjälp med att bestämma vad som blir den bästa placeringen i din trädgård eller vad som blir den bästa grill- eller eldstadsutrustningen, tveka inte att kontakta oss. Vi underlättar ditt beslut så att du kan skapa den lösning som är bäst för just dig.

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin