Ett ögonblick...
Ulla Molins trädgård – en grön oas året om

dsc_01101

Under semestern passade jag på att besöka en trädgård utöver det vanliga. I ett villaområde i Höganäs ligger trädgården som den kända trädgårdsarkitekten Ulla Molin skapade på 70-talet. Inspirationen hämtade hon både från Danmark, England och från landskapet runtomkring. Idag är trädgården K-märkt och de som idag bor i huset har tagit på sig ansvaret att bevara trädgården i befintligt skick.

Så fort man stänger grinden bakom sig infaller sig omedelbart ett lugn i kroppen. Här är färgpaletten mestadels grön och det är istället fokus på växternas former och bladstruktur snarare än blomning. Arterna är få men professionellt komponerade för att skapa denna känsla men samtidigt vara intressant.  Trädgården är indelad i olika rum som är avgränsade av städsegröna idegranshäckar och klippta klot. Slingrande gångar av rödbrunt marktegel tar dig runt i trädgården och trots att den bara är på 800 kvadratmeter känns den stor och full av överraskningar.

Koppling mellan ute och inne

För att förstärka kopplingen mellan ute och inne har Ulla Molin använt sig av fler olika knep. Det första är att ha stora öppningsbara skjutdörrar ut från vardagrummet till terassen.  Härifrån får man känslan av att redan befinna sig mitt i trädgården trots att dörrarna är stängda. En annan lösning är att ha växtlighet nära fasaden såsom klätterväxter eller häckar som täcker den höga sockeln på huset. På så sätt förankrar man huset i trädgården och hus och trädgård blir en enhet.

Trädgårdsrum som en scen

Framför de stora glaspartierna är trädgården arrangerad för att likna en scen. Här har den tidigare gräsmattan ersatts av silvriga mattor av kattfot och malört medan ruggar av lavendel och idegransklot bildar kulisser. Invid scenen finns också en rund vattenspegel gjuten i betong. Huvudrollen spelas av fåglarna som dricker och skvätter vatten i det grunda fågelbadet.

Utgå från de naturliga förutsättningarna

Trädgården ligger nära havet vilket betyder att de naturliga förutsättningarna både innebär hårda vindar och sandig jord. För att skapa vindskydd hade hon den befintliga oxelhäcke som hjälp med planterade även en lund av körsbärsplommonet Prunus cerasifera. För att förbättra strukturen på jorden planterade hon andra träd och buskar för att bli självförsörjande på egen lövkompost. Vad gäller växtvalet prioriterades alltså gräsmattan bort och ersattes istället av torktåliga växter.

Tydlig struktur även på vintern

Även när de flesta träd och buskar har släppt sina löv på vintern fortsätter trädgården att vara intressant. Det är nu de stramt klippta idegranshäckarna och de runda mörkgröna kloten kommer till sin fulla rätt. Även mattor av murgröna och stora ruggar av bambu håller sig fint gröna. Och även ifall den stora scenen utanför vardagsrumsfönstret inte längre får lika stort fokus bjuder fortfarande fåglarna upp till isdans på det numera frusna fågelbadet.

Kom ihåg att det vackra ofta ligger i det enkla!

//Kristina Nygren, landskapsarkitekt MSA, Garden by anna

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin