Ett ögonblick...
Trädgårdstrender 2015 – hälsa, natur och utomhusliv

blomster

Hälsa, natur samt att spendera mer tid utomhus är några av de viktigaste rikstäckande trädgårdstrenderna för det kommande året. Vi har handplockat de mest intressanta trenderna åt dig.

MILLENIALS i trädgården

Det har nyligen rapporterats om ett ökat intresse för trädgårdsskötsel hos yngre människor. Undersökningar visar att Millennials (även kallade Generation Y, födda på 80- och 90-talet) är intresserade av speciellt Do-It-Yourself projekt, särskilt unga män. Vi på Garden by Anna har också observerat att fler unga kunder söker hjälp med sina trädgårdar och vi är verkligen glada att följa det ökade intresset i en relativt ny målgrupp.

millenials

HÄLSA och NATUR

Trädgård är inte bara till för att vara vacker och en plats för lek och avkoppling, utan precis som den svenska traditionella trädgårdarna håller de att få ett mycket större syfte.  Numera är även trädgården viktig för att visa sin omsorg om miljön, att kunna odla hälsosam mat och spendera mer tid utomhus i naturen.

– Användning av miljöanpassade produkter som till exempel naturlig näring samt naturlig skadedjursbekämpning naturlig näring

– Att bry sig om fåglar, bin och locka nyttiga insekter  fågelholk från MAPOG

Aneta hänger fågelholk från MAPOG

– Plantera fler träd för ökad “syreproduktion “. Träd absorberar 1/5 av koldioxidutsläppen, minskar elförbrukningen och förbättrar den psykisk hälsan

Plantera fler träd

– Blomsterängar och användning av inhemska växter – målmedvetet ostylat utomhus – designa trädgårdar så att de ser ut som de skapats av naturen själv Blomsteräng

– Användning av lokala material

– Bygga mindre hus

– Skapa trädgårdar i små terrarier med miniväxter som prydnadspeppar eller citronträd (se vår post om växthusförslag)

Små växthus från IKEA

Små växthus från IKEA                                           

– Odla mer grönsaker och frukter i trädgården (se våra tips om köksträdgården)

tomatplantor

– ‘Dricka’ trädgården – få inspiration och följ utvecklingen med den hälsosamma mattrenden och gröna drinkar.

Här är Garden by annas favoritrecept på en grön cocktail:

– en ekologisk banan

– två ekologiska apelsiner

– en näve grönkål blad 

– ett glas vatten

Blanda alla ingredienser tillsammans och avnjut en dos grön energi! Tips! Beroende på säsong och tillgång på gröna blad du kan använda sallad, spenat eller grönkål.

grön cocktail

 

FÄRGER 2015

Färgkombinationer som föreslås för 2015 är:

– Antingen exploderande färgklickar som rosa och blågrön. Petunia i bubbelgumsrosa i turkosa planteringskärl är ett exempel.

 rosa och blågrön

eller

–  Rustika färger och naturliga paletter, lätta pasteller och slitna nyanser som denim. Pantone färgen för 2015 är PANTONE Marsala 18-14.  

pantone marsala 2015

 

BÄRBARA TRÄDGÅRDAR

Leta efter flera lätta och anpassningsbara odlingskärl med hjul, handtag, och rörliga delar som gör dem både dekorativa och mobila.

odlingskärl med hjul

 

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin