Ett ögonblick...
Planera din köksträdgård

Sådd växter

Väntar du på vårens ankomst lika mycket som vi gör?

I februari-mars det är bästa tid att börja förodla en del av sommarens blommor och grönsaker. Ett alternativ är att köpa färdiga plantor senare i vår, men då missar man den spännande förodlingen. Du kan planera din köksträdgård nu vare sig du är bekant med odling eller du är oerfaren. Vi tipsar om val av växter att odla, tillbehör och placering av grönsker i din köksträdgård.

köksträdgården

Planera din köksträdgård

Du behöver inte ha ett stort trädgårdsland, utan du kan odla grönsaker på balkongen, i krukor, i pallkrage eller odlingsbänk. Du behöver bara bra jord, en solig plats och vatten för att odla.

Förodling i hemma

Grönsaker och sommarblommor som har lång utvecklingstid behöver förodlas, eller som man ibland säger förkultiveras, för att hinna blomma och ge skörd under vår relativt korta svenska sommar. På varje fröpåse anges om växten bör förodlas och lämplig tid för sådd. Vissa fröer kan både förodlas och direktsås utomhus.

Exempel på fröer som ska förodlas i mars: Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. 

Omskolning 

När plantan växt till sig i sin såkruka och fått 2-4 bladpar utöver de första små hjärtbladen (dessa vissnar oftast efter en tid) så ska plantan flyttas över till en lite större kruka. Sätt en planta i varje kruka även om de stått flera tillsammans i såkrukan. Kraftigväxande plantor kan behöva omskolas två gånger.

grönsaker

Lättodlade grönsaker som … alla kan lyckas med!

RÄDISOR

Rädisor är bra för nybörjare trädgårdsmästare eftersom de växer snabbt och insekter inte gillar dem. De är oftast de första att dyka upp och är verkligen svåra att misslyckas med.

MORÖTTER

Morötter är riktigt roligt att odla och kommer sannolikt inte att locka skadeinsekter.

SALLAD

Sallad är snabbväxande och verkar gro nästan omedelbart! Du kan klippa bort en del sallad, och sedan kommer de att fortsätta att växa.

SOCKERÄRTOR

Sockerärtor är roligt att odla eftersom de producerar en hel del baljor och kan ätas direkt. Barn älskar dessa! För att producera en god skörd, se till att placera dem i jord som dränerar väl, och se till att plantera tidigt på säsongen.

RÖDBETOR

Du kan gärna rödbetor så i två omgångar. Den första tidigt på våren för sommarskörd och den andra i början av juni för höstskörd. Rödbetor är nästan helt problemfria. De angrips sällan av skadegörare. På kalkrik jord kan de någon gång få skorv. Så inte för tätt. Från varje rödbetsfrö (om inte sorten är s.k. monogerm) kommer flera plantor och det kan bli onödigt mycket att gallra bort. Lämpligt radavstånd är 25 cm. Gallra till 5–8 cm mellan plantorna i raden. Du kan skörda första gången 12–14 veckor efter sådden.

Tips om bra odlingskompisar för grönsaker

planting cheat sheet

Odlingstillbehör

Köp hem såjord, såkrukor och fröer i god tid. Har du gamla krukor så tvätta dem noga och se så att de är hela. Använd aldrig smutsiga krukor, som kan föra över sjukdomar. Såjord är speciellt anpassad till sådd. Växter som har lång utvecklingstid är särskilt känsliga och behöver därför en bra jord. Har du gammal jord kan du lägga ut den i rabatterna eller bottna riktigt stora utomhuskrukor med den.

Pluggbox från Plantagen

Pluggbox från Plantagen

Torvbriketter från Plantagen

torvbriketter

Fiberkruka med  12 celler från Plantagen

fiberkrukor

Eller hemgjort: toarullar och återvunnet tidningspapper

toarullar krukor

tidningar DIY krukor

Kryddstickor i zink från Granit

 

 

 

kryddstickorna

Lökkorg från Plantagen

lökkorg

Plastkrukor för omskolning

plastkruka

Eller återvunna burkar

burkar krukor

Odlingslådor

Odling på vägg

odlingslådor på vägg

Vin trälådor

odlingslådor av vin trälådor

Rådjursäkra odlingslådor

rådjursäker odlingslådor

 

 

 

 

 

 

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin