Ett ögonblick...
En liten bit av Ikebana & Contemporary Plantart

Sista chansen! I helgen avslutas en unik utställning i Thunbergs orangeri i Uppsala Botaniska Trädgård. Utställningen invigdes den 14 juni och sista chansen att se den är nu på söndag den 14 september. Här kommer små godbitar från mitt eget besök, och jag kan lova att det finns så mycket mer att se om sällskapet inte är så konstintresserade: Kaktusutsällning med de mest udda växter, exotisk blomning i det tropiska växthuset där man till och med kan få hänga och slänga i en riktig lian och så trädgårdarna förstås! Mycket uppskattat av liten som stor.

Ikebana and contemporary and plant art

Men nu några ord om utställningen som verkligen är unik genom att Ikebana och modern konst möts på ett ställe. Något som knappast annars händer. Här har mästare, lärare och trädgårdsdesigners möts från olika skolor och stilar. I Japan skulle detta vara näst intill omöjligt, eftersom det är mycket starka traditioner med många olika skolor och rankningssystem. Så spännande möten har inträffat här, när sju konstnärer med helt olika inriktning möttes för att skapa sina konstverk. Blir du nyfiken? Isåfall har du helgutflykten klar, söndag är sista chansen! Information och öppettider hittar du på Botaniska trädgårdens hemsida.

2.Ikebana by Katsuhito Kurata

3. Close up plant art by Ohya Rica

Mitt favoritverk är skapat av Hiroki Ohara som är rektor på Ohara School of Ikebana i Japan. Verket kallas “The Root”. Tyvärr hade verkat blivit instabilt så att det fick stöttas upp i hörnet av utställningen. Lite synd eftersom detta förtjänade luft och rymd för att komma till sin rätt.

4. Ikebana by Hiroki Ohara

5. Plant art by Junichi Kakizaki

6. Anna Skjönsberg enjoying 'Last moment of Flowers'

7. Thunbergs orangeri

Thunbergs Orangeri är en mycket vacker byggnad och rymmer även en stor kaktusutsällning med de mest underliga växter. Utanför paraderar jätteexemplar av exotiska växter som fikon, palmer och citrusträd.

8. Fikon

9. Botaniska trädgården i Uppsala

Tropiska Växthuset i Uppsala Botaniska Trädgård

Tropiska växthuset Uppsala

Udda former och växtsätt inspirerar

Vackert bladverk i motljus

Äkta lian att hänga i

Vid vårt besök hade vi turen att få se jättenäckrosens blommor, som blommar kvällstid under endast ett par dagar. Bladen är så stora att de kan bära en vuxen människa!

Victoria cruziana

Att upptäcka nya exotiska blommor

Exotisk skönhet som kan köpas i blomsterhandeln

Exotiska frukter

Exotisk blomning

Dela:
Dela på FacebookDela på TwitterDela på Linkedin